O post hlavného kontrolóra PSK má záujem sedem uchádzačov

07.02.2008 Prešov

Prešov 7. februára (TASR) - Do volieb hlavného kontrolóra Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa prihlásilo dovedna sedem záujemcov.
Obálky s prihláškami otvárali na zasadnutí Rady PSK, poradného orgánu predsedu PSK Petra Chudíka, v utorok 5. februára. Všetci prihlásení spĺňajú podmienky. Jediným stanoveným kvalifikačným predpokladom kandidáta bolo ukončené vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa ekonomického, právnického alebo technického smeru. Rozhodli o tom krajskí poslanci uznesením na zasadnutí 18. decembra 2007. Ako dnes uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, všetkých prihlásených pozvú na zasadnutie Zastupiteľstva PSK v utorok 19. februára. V jeho programe je voľba hlavného kontrolóra na druhé funkčné obdobie.
Voľby hlavného kontrolóra uskutoční 62-členný poslanecký zbor tajným hlasovaním. Na zvolenie potrebuje uchádzač o túto funkciu súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov zastupiteľstva. Ak ani jeden z kandidátov takú väčšinu nezíska, ešte na tej istej schôdzi zastupiteľstva sa vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole volieb najväčší počet hlasov. V druhom kole volieb je zvolený ten, kto získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom hlasovaní sa rozhoduje žrebom.
Prvé funkčné obdobie je hlavným kontrolórom PSK dnes 57-ročný ekonóm Vladimír Fedorko. Do funkcie ho zvolilo krajské zastupiteľstvo 14. marca 2002 a jeho mandát trvá do 31. marca 2008. Fedorko podľa neoficiálnych informácií sa bude uchádzať o priazeň poslancov aj teraz. Pri prvých voľbách mal jedného protikandidáta.
 

Vyberte región